Fazekas Rita

EGYKŐ – EGYensúlyban – KÖzösségben

Iskolai közösségekben, komplex bántalmazásellenes programokban is dolgozom. Partnereim ebben: dr. Magyar Erika (mediátor, jogász, resztoratív konfliktuskezelő, a büntetőjogi mediáció szakmai koordinátora), Török Judit (mediátor, egyéni és teamcoach, pedagógiai tanácsadó)

bántalmazás ellenes konfliktus kezelés
Helyreállító szemlélet

Természetesen az egy (hosszú) folyamat, amíg a közösség ilyen támogatóvá válik: tudatos jelenlét, a resztoratív (helyreállító) szemlélet és a mentalizáció (képesség mások érzelmeinek, szándékainak stb. felismerésére, a másik helyzetébe való beleélésre) folyamatos tanulása és gyakorlása áll a középpontjában. 

Ahhoz, hogy az egész iskolai közösség ilyen jól működő legyen, rendszerszerszemléletben érdemes gondolkodnunk: mind a diákokkal (osztályközösségekkel), mind a pedagógusokkal, mind pedig a szülőkkel dolgozunk lehetőség szerint.

A közösségek ereje

Hiszek a közösségek erejében: egy közösségben, amely a működési szabályait saját maga alakítja ki, együttműködőek, egymást segítőek a tagjai. Jóval kevesebb a konfliktusuk, amelyeket hatékonyabban és gyorsabban tudnak kezelni. Egy ilyen közösségben gyakorlatilag megszűnik a bántalmazás (bullying), mert a tagjai nem tűrik azt: azonnal odalépnek az áldozat mellé, így a bántalmazó nem kap teret, figyelmet.

A közösség ereje a bullying ellen
Eszközeink:
  • helyzetfelmérés – annak megállapítása érdekében, hogy konfliktuskezelésre vagy bántalmazás miatti beavatkozásra van-e szükség
  • konfliktuskezelési módszerek (mediáció, kör-, illetve konferencia módszer) alkalmazása
  • csapat-, illetve közösségépítő foglalkozások (elsődlegesen gyerekeknek) konfliktus vagy bántalmazás hatásainak a feldolgozása érdekében is, 
  • ismeretátadó foglalkozások (bullying és a konfliktusok közösségi szintű jelenlétéről és kezeléséről, módszereink bemutatásáról, jogi következményekről), 
  • szemléletformáló tréningek, 
  • workshopok, 
  • tanárok számára resztoratív módszereket átadó facilitátor képzés.
 
 

Eddig volt szerencsénk a Kispesti Kós Károly Általános Iskolával, a Weöres Sándor Általános Iskolával, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Kisiskolájával és a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolával dolgozni.