Fazekas Rita

Idén utoljára: Önök kérdeztek, én válaszolok!

Az év befejező kérdése elég összetett lett:
11. Ha valaki nem ismeri ezt a szakmát, hogyan foglalná össze röviden, hogy mi a (mediátorság) mediáció?

A mediáció olyan alternatív vitarendezési eljárás, amelynek során a felek kezükbe véve saját sorsukat, a közvetítő segítségével maguk határozzák meg a vita kimenetelét
Szerinted mikorra terjed majd el itthon a mediátor, mint foglalkozás?
Nem akarok jóslatokba bocsátkozni, de azt szeretném, ha minél hamarabb elterjedne ez a szakma! Nagy szüksége van szerintem az embereknek és a bíróságnak a mediátorokra.
Elképzelhető, hogy nem lesz közkedvelt, és előbb-utóbb kihal?
Nem hinném, inkább az elképzelhető, hogy lassan terjed el a köztudatban ennek lehetősége, majd a gyakorlatban maga a szakma.

mediátor1

Létezik magyar nyelvű tananyag, ami jó, vannak-e olyan képzések amelyek minőséget adnak?

Persze, létezik magyarul is néhány mediációról szóló hasznos könyv a könyvesboltokban és a képzéseken terjesztett tananyag. Természetesen vannak minőséget adó képzések (nevesíteni nem szerteném őket). Egyelőre azonban nagyon úgy fest a helyzet, hogy e területen jelenleg több a képzés és a tanár, mint a szakmát ténylegesen gyakorló mediátor!

mediátor 2

Meséljen a „Mindennapi mediátorrról”!

Ez egy workshop-jellegű foglalkozás, amelyet nagyon szeretnék elindítani – a mediáció népszerűsítésére – különböző fórumokon a “mindennapok emberének” (tehát nem szakembereknek), akiket érdekel az alternatív konfliktuskezelés módszere, hogy otthon vagy a munkahelyén bátran alkalmazni tudja.